Press "Enter" to skip to content

LUMINA SI TIMP

materie primă în fotografie

  1. Sursa
  2. Direcția
  3. Temperatura
  4. Intensitatea

Lumina și timpul, două lucruri elementare din care se compune o fotografie. Despre timpul de expunere nu sunt prea multe de spus, pentru că el este determinat de lumină, mai exact de intesitatea acesteia. Cu cât intensitatea luminii este mai mare, cu atât timpul de expunere este mai scurt, însă despre toate acestea vom vorbi la fotografia de peisaj. În schimb, datorită multiplelor variații pe care la are, lumina este cea cu un rol determinant în fotografie.

1.Sursa luminii

În funcție de sursă, lumina poate fi dură sau moale. Un exemplu de  lumină dură este cea a flash-ului, de obicei un fascicol luminos aflat în imediata apropiere sau direct(ex. bec, reflector, lumina soarelui). Lumina dură generează contrast ridicat, umbre “brute”, de multe ori chiar întunecate,  spre negru, mai ales în fotografia cu telefonul mobil. O astfel de sursă poate fi de bun augur când fotografiem obiecte sau persoane de forme rotunde, când dorim să accentuăm anumite forme sau texturi sau să ascundem anumite zone prin umbre. De regulă, în fotografierea persoanelor se recomandă evitarea acestui tip de lumină. Cum de altfel se recomandă, de asemenea, în cazul fotografierii în plin soare activarea funcției HDR.

    Lumina moale este propice fotografieri portretelor, generează umbre moi, zone line de penumbră, mai multe tonuri de gri în fotografia alb negru și implicit un contrast redus. Lumina moale este de regulă lumina generată de un cer acoperit, o fereastră prin care nu intră soarele direct, un geam mat, sau în cazul în care vorbim despre un cadru creat artificial prin intermediul umbrelelor de difuzie. Chiar și în zilele însorite de vară lumina difuză poate fi găsită cu ușurintă în zonele de umbră, de exemplu sub coronamentul copacilor sau în apropierea clădirilor.

2.Direcția luminii

  După direcția luminii o putem clasifica în 3 categorii: directă, laterală și contralumină.

      Lumina directă, este lumina care vine din spatele fotografului. O astfel de direcție a luminii este utilă în fotografierea grupurilor, însă în rest este iluminarea cea mai plictisitoare, care produce imagini plate, fără o însemnătate prea mare.

    La polul opus, în contralumină, se poate fotografia cu succes chiar și când avem de-a face cu lumina directă; contralumina generând de obicei o imagine moale cu contrast redus, deseori de efect, în special în fotografierea persoanelor. Tot în contralumină se obțin cu ușurința și cadre spectaculoase cu contururi, cadre de un mister aparte.

     Cea mai utilizată și de recomandat poziție a luminii este cea laterală, moale. Aceasta trebuie să cadă în unghi, dinspre fotograf sau către fotograf, recomadat în plonje de sus în jos. Este lumina care creează efectul de volum în fotografie, umbre lungi, detalii frumoase ale spațiului. În cazul în care cade în plonje de la 45 grade dinspre fotograf este cunoscuta ca și lumină Rembrandt, clar-obscurul fiind folosit de celebrul artist acum mai bine de 400 de ani – dacă era bună pentru el, cu siguranță este bună și pentru noi 🙂

3.Temperatura de culoare

     Temperatura de culoare, este o altă variație a luminii și se măsoară în grade Kelvin. Aceste grade Kelvin sunt echivalate cu nuanța de culoare a fierului încins, de la 2500 de grade pînă la 10000 de grade de exemplu. La 2500 de grade culoarea luminii este aproape de roșu, la 5600 de alb, iar la 10000 lumina devine deja albastră. Ceea ce vedem noi ziua este o lumină  ce atinge în jur de 5200- 5600 de grade Kelvin, pe când  becul cu incandescență are în jur de 3300 grade, iar lumina generată de clasicul  neon are 6000-7000 de grade. Aceasta este principală cauză a multor fotografii realizate în lumină slabă, care devin portocalii sau au o tentă albastră mai mult sau mai puțin proeminentă. Nu este nici o dramă într-o astfel de situație, această deviație a balansului de alb se rezolvă foarte ușor din orice editor foto. Uneori este dorită și de efect modificarea balansului de alb și în celălalt sens, de exemplu într-o fotografie de toamnă în care vrem niște culori mai calde decât cele pe care le produce aparatul în modul automat. Pe când într-o fotografie de iarnă este de preferat o rotire a balansului în celălalt sens, înspre albastru, înspre rece. Aici nu există o regulă universal valabilă decât aceea că părțile definite clar ca fiind albe, să rămână cât mai aproape de alb.

4.Intensitatea

  Intensitatea luminii afectează în mod direct expunerea și sensibilitatea senzorului, mai ales că acestea, în cazul utilizatorilor de iphone, sunt de regulă pe auto. Există presupunerea cum, că profesioniștii lucrează numai pe modul manual, da, și eu lucrez pe manual dacă vorbim de aparat foto, în sensul clasic al cuvântului, adică atunci cțnd folosesc SLR sau DSLR. În ceea ce privește telefonul nu mi se pare important, deoarece ai imaginea chiar în față, iar în  cazul în care nu îți place cât și cum este luminată, cu o glisare ușoară, verticală pe ecranul telefonului poți să o compensezi. Singurul caz în care nu te ajută prea mult compensarea este atunci când este prea întuneric și fie ISO crește la valori foarte mari și generează zgomot de imagine proeminent, fie expunerea este prea scurtă pentru o fotografie decentă. În cazul acesta există aplicații care pot prelungi cu mult expunerea (este nevoie și de un suport pentru telefon) aceasta ajungând chiar și la câteva minute. Sigur, într-o astfel de situație este mai dificil să fotografiezi persoane, aș zice chiar imposibil dacă acestea se mai află și în mișcare. În ceea ce privește granulația, nu mi-aș face prea mari probleme. Programele de editare din ziua de azi o reduc considerabil, și în plus, au opțiunea și de a o adăuga, ceea ce în fotografia alb negru este considerată chiar “artistică”. Dacă este să fim sinceri, într-o lumină slabă, nici cu editare, nici cu expuneri lungi, nici cu nimic nu vei face o fotografie asemănătoare celei din timpul zilei. Telefonul este o unealtă bună, dar ca orice aparat foto, are limitele lui. Dacă faci poze într-o peșteră cu pereți galbeni, orice ai face, produsul final va fi o poză dintr-o peșteră, cu pereți galbeni.


Descoperă mai multe la marius popa

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la marius popa

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura