Încet, dar Sigur, către Minimalism
Nu este ușor să îmbrățișezi minimalismul după ani de acumulare a tot felul de obiecte. Organizarea lor este aproape imposibilă, iar renunțarea la ele este și mai dificilă. Am început cu un pas simplu: am eliberat suprafața biroului meu, aplicând principiile minimalismului. Apoi am golit sertarele. Pe birou am lăsat doar ceea ce folosesc zilnic, respectând ideea de minimalism. În primul sertar am pus instrumentele de scris pe care le folosesc ocazional, o dată la câteva zile. În următoarele sertare am depozitat lucrurile pe care le utilizez săptămânal sau chiar mai rar.
Tot ce aveam în dublu sau triplu exemplar am adunat într-o cutie pentru a le dona prietenilor sau copiilor, făcând astfel încă un pas spre minimalism. Obișnuiam să am multe creioane, pixuri și stilouri pentru desen și schițe. Practicând minimalismul, am renunțat la majoritatea dintre ele, făcând mulți oameni fericiți, mai ales că aveam zeci de instrumente noi, sigilate și nefolosite. Stilouri frumoase, creioane profesionale de desen – toate au ajuns în locuri unde vor fi apreciate, în spiritul minimalismului.
Am păstrat doar strictul necesar, un principiu de bază al minimalismului. A fost o realizare mare pentru o singură zi și, deși am simțit o ușoară părere de rău că mă despart de toate aceste lucruri, am realizat că, în spiritul minimalismului, nu pierdeam nimic cu adevărat. Aceste obiecte doar îmi ocupau inutil spațiul, iar minimalismul mi-a arătat că nu le mai folosisem de mult timp. Îmi îngreunau găsirea lucrurilor de care aveam nevoie, iar prea multe opțiuni mă încetineau.
Acum, cu un singur set de creioane, nu mai trebuie să fac alegeri – pur și simplu desenez cu ceea ce am, adoptând pe deplin minimalismul. Cu un singur stilou, nu mai am decizii de luat – scriu cu ceea ce am. În plus, nu mai trebuie să curăț șapte stilouri; am doar unul. Și când se strică, pot găsi ușor altul. În lumea de azi, minimalismul ne învață că nu este nevoie să facem provizii – totul este disponibil oricând, oriunde. Așadar, stoc zero, datorită minimalismului.
Descoperă mai multe la marius popa
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Be First to Comment